مراقبتهای پس از عمل تعویض مفصل زانو بسیار حائز اهمیت است. اغلب افراد تصور میکنند، مراقبتهایی که باید انجام دهند تنها مرتبط با فعالیتهای پس از عمل، مصرف دارو، مراقبت از زخم و… است.
اما مورد مهمی که باید این دسته از افراد جهت تسریع در روند بهبودی خود به آن توجه داشته باشند، تغذیه پس از عمل تعویض مفصل زانو است. در ادامه نکات مهم در خصوص رژیم غذایی سالم را برای شما ذکر خواهیم کرد.
به تغذیه خود پس از عمل تعویض مفصل زانو توجه داشته باشید
بهترین راه برای دریافت مواد مغذی مورد نیاز، مصرف غذاهای کامل غنی از ویتامینها و سایر مواد مغذی مورد نیاز است. اگر تنها با رژیم غذایی نمیتوانید ویتامینهای مورد نیاز خود را دریافت کنید، مصرف مکملها میتواند گزینه مناسبی همراه با رژیم غذایی مناسب باشد.
اما میبایست قبل از مصرف با پزشک فوق تخصص زانو مشورت داشته باشید. ممکن است مصرف برخی از مکملها با مصرف دارو تداخل داشته باشد.
از مصرف ویتامین K پس از عمل خودداری کنید
بلافاصله پس از جراحی و هنگام مصرف داروهای رقیقکننده خون، بهتر است غذاهایی که حاوی ویتامین K هستند، مصرف نکنید. این مواد غذایی شامل موارد زیر است:
- کلم بروکلی
- گل کلم
- بروکسل
- جگر
- لوبیا سبز
- عدس
- دانههای سویا
- کلم پیچ
- پیاز
- و…
ویتامین K منجر به لخته شدن خون میشود که میتواند برای جلوگیری از خونریزی بسیار مفید باشد؛ اما، ثابت نگهداشتن مقدار این ویتامین پس از جراحی زانو بسیار حائز اهمیت است. در این باره با پزشک مشورت داشته باشید تا بسته به شرایطی که دارید شما را راهنمایی کند.
مصرف ویتامین C و روی برای سیستم ایمنی
پزشک ممکن است به شما پیشنهاد دهد که ویتامین C و روی را در رژیم غذایی خود قرار دهید. این دو مورد میتواند به حفظ سیستم ایمنی در بدن کمک کند. برای اینکه زخم ایجاد شده پس از جراحی بهبود یابد، باید یک سیستم ایمنی سالم داشته باشید.
مصرف ویتامین D برای تقویت استخوان
ویتامین D نقش مهمی در سلامت استخوانها دارد. در واقع این ویتامین با افزایش جذب کلسیم منجر به تراکم استخوان میشود. به سه طریق میتوانید این ویتامین را دریافت کنید:
- مصرف ماهیهای روغنی، قارچ و لبنیات
- قرارگیری در زیر نور آفتاب بهمدت 5 الی 30 دقیقه
- مصرف مکمل
محققان بر این باورند که ویتامین D ممکن است از پیشرفت آرتروز زانو جلوگیری کند. همچنین مطالعات دیگر در این زمینه نشان داده است که مصرف ویتامین D منجر به کاهش ابتلا به عفونتهای مفصلی پس از جراحی زانو خواهد شد.
مصرف ویتامین E برای ترمیم زخم
گزارشات در این زمینه نشان میدهد که مصرف ویتامین E منجر به بهبود زخم میشود. گاهی برخی از پزشکان توصیه میکنند پس از کشیدن بخیهها روغن را روزی سه بار روی زخم بسته بمالید.
در خصوص میزان مصرف این ویتامین باید طبق تجویز و دستور پزشک عمل کنید؛ چراکه، اگر این ویتامین بیش از حد نیاز مصرف شود، میتواند خطر خونریزی را افزایش دهد.
مصرف آهن
جراح ممکن است به دلیل جبران آهن موجود در خون از دست رفته طی عمل برای شما آهن تجویز کند، به مدت 4 هفته باید مصرف کنید.
آهن به جلوگیری از خونریزی کمک میکند و از کم خونی جلوگیری خواهد کرد. مصرف مکملهای آهن منجر به یبوست میشود. باید غذاهای غنی از فیبر مصرف کنید تا چنین مشکلی برطرف شود.
مکملهای گیاهی را نیز در نظر داشته باشید
انواع مکملهای گیاهی به شما کمک میکند تا روند بهبودی شما پس از عمل تسریع شود. در ادامه نمونهای از دمنوشهای گیاهی را برای شما آوردهایم:
- چای سبز و چای گل محمدی دارای خواص آنتی اکسیدان است و منجر به ترمیم زخم میشود.
- اکیناسه و بروملین منجر به کاهش التهاب میشود.
- آرنیکا به رفع کبودی پس از عمل کمک میکند.
شواهد به این صورت بوده است که این دسته از مکملهای گیاهی منجر به کاهش التهاب و تورم میشود و با عفونتها مقابله میکند.
مکملهای غیر گیاهی که برای بهبودی پس از عمل در نظر گرفته میشود:
سایر مکملها و موارد غیر گیاهی به روند بهبودی کمک میکند، همچنین منجر به مقابله با عفونت و بازسازی بافت آسیبدیده خواهد شد. این موارد به شرح زیر است:
- کوآنزیم Q10
- اسیدهای چرب ضروری
- اسیدهای آمینه
- ال لیزین
- ال سیستئین
- ال گلوتامین
- MSM
هر یک از این موارد ذکر شده جهت بهبودی پس از عمل کاربرد متفاوتی دارد که در صورت نیاز توضیحات لازم را به شما خواهند داد.
کلام آخر
همه مواردی که برای رژیم غذایی سالم پس از عمل برای شما ذکر شد به راحتی در دسترس هستند و میتوانید رژیم غذایی مناسب خود را داشته باشید. بهتر است در این خصوص با متخصص ارتوپدی در تهران خود نیز مشورت داشته باشید تا نکات لازم را در خصوص مصرف مکمل و رژیم غذایی صحیح، برای شما در نظر بگیرد.