معرفی یکی از روشهای درمان زانو درد
prp یکی از موثرترین روش های درمان است. این روش با اثرگذاری 85درصدی در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بسیاری از بیمارانی که به زانو درد مواجه میشوند با استراحت و استفاده از داروهای ضد التهاب از این درد رهایی پیدا میکنند. اما اگر روش های ابتدایی درمان مانند فیزیوتراپی کمکی به کاهش درد و بهبود وضعیت مفصل زانو نکرد، در این صورت prp یکی از بهترین روش ها برای به تعویق انداختن عمل جراحی است.
prp زانو میتواند توسط پزشک متخصص ارتوپدی، در خانه انجام شود. لذا بیمارانی که توانایی حرکت ندارند و یا ساکن طبقات بالای آپارتمان هستند نگرانی برای انجام prp زانو نخواهند داشت.
PRP زانو چیست؟
پی آر پی زانو یک روش درمانی جدید برای بهبود آسیب های زانو است. PRP از طریق خون فرد حاصل میگردد، حاوی مقادیر زیادی پلاکت است. پلاکت بخشی از خون است که با وجود فاکتور های رشد و پروتئین، در بازسازی و ترمیم بافت آسیب دیده بهبود عملکرد مفصل و عضلات و کاهش درد محل آسیب، بسیار تاثیرگذار است. مهم ترین بخش این است که در این روش از پلاکت های خون بیمار استفاده میشود، بنابراین یک درمان بسیار ایمن و بدون بروز واکنش های آلرژی و انتقال هرگونه بیماری است.
کاربرد های PRP زانو چیست؟
پی آر پی با منابع غنی شده از پلاکت، جهت بازسازی بافت های آسیب دیده همچون زانو، بسیار ضروری است. با تزریق prp به زانو، تولید کلاژن بیشتر تحریک میشود و تولید سلول ها در تاندون ها و ژن های سازنده سلولی در تاندون افزایش میابد. از سوی دیگر، میزان جریان خون در زانو بیشتر میشود و در نتیجه بافت غضروف های بین مفصلی، منسجم تر و مقاوم تر خواهد شد.
از پلاسمای غنی از پلاکت علاوه بر مفصل زانو، برای درمان سایر مفاصل انجام میشود که عبارتند از:
- آسیب در مفصل شانه، و آرنج
- درد مزمن در مفاصل
- درمان انواع بماری های اسکلتی عضلانی
- فشار و پارگی روتاتورکاف
کاندیدای مناسب PRP چه کسانی هستند؟
این روش برای افرادی که درمان های ابتدایی مانند فیزیوتراپی و استراحت را انجام دادند اما در بهبود وضعیت آن ها موثر نبوده، و قصدشان به تاخیر انداختن عمل جراحی است، بسیار مناسب است.
آمادگی های لازم قبل از انجام PRP زانو:
قبل از انجام پی آر پی زانو به طور کامل تحت نظر دکتر خواهید بود و معاینات لازم انجام خواهد شد. چند نکته وجود دارد که با مشورت پزشک قبل از تزریق لازم است که به آن ها توجه کنید:
- یک تا دو هفته قبل از تزریق، مصرف داروهای استروئیدی سیستماتیک را قطع کنید.
- یک تا دو هفته قبل از درمان، مصرف گیاهان رقیق کننده خون، مکمل ها و ویتامین ها را متوقف کنید.
- حداقل سه تا چهار روز قبل از تزریق، داروهای ضد انعقاد و التهاب را قطع کنید.
- در روز انجام تزریق یک وعده غذای کامل بخورید.
- مقدار زیادی آب بنوشید.
چه کسانی شرایط انجام PRP را ندارند؟
به طور کلی، نمیتوان گفت که این روش درمان برای چه کسانی مناسب نیست، اما میشود به راحتی تشخیص داد برای چه کسانی مناسب است.
- برای درمان prp از لحاظ سن محدودیتی وجود ندارد.
- افرادی که جسم سالمی دارند پاسخ بهتری به این روش درمان میدهند، مثلا افرادی که دچار سرطان، دیابت، تیروئید و یا سایر بیماری ها هستند کاندیدای مناسبی برای درمان prp زانو نیستند.
- برای درمان prp از نظر گروه خونی های مختلف محدودیتی وجود ندارد، اما اگر پلاکت های بیمار از حد نرمال کمتر باشد باید معاینات لازم انجام شود.
نحوه عمل PRP چگونه است؟
درعمل پی آرپی از فرد بیمار مقداری خون گرفته میشود، خون را در دستگاه سانترفیوژ میریزند، تا خون با سرعت بالا بچرخد، در این مرحله پلاکت ها از سایر سلول های خونی مانند گلبول های قرمز جدا شوند. سپس پلاسمای غنی از پلاکت که حاوی پروتئین های مختلف به نام فاکتور رشد است، به طور مجدد به زانوی فرد بیمار تزریق میشود تا سبب بهبود و تحریک بازسازی محل آسیب شود. با توجه به میزان آسیب دیدگی، مقدار پلاسمای غنی شده و تعداد جلسات فرد مشخص میشود.
مراقبت های بعد از PRP زانو:
PRP همانند سایر روش های درمانی، نیازمند مراقبت هایی برای رسیدن به بهترین نتیجه میباشد، پس از تزریق نکات زیر را رعایت کنید:
- افراد تا دو هفته پس از انجام پی آر پی، از داروهای ضد پلاکت همانند آسپرین اجتناب کرده.
- افراد به منظور کاهش درد، با توجه به تایید پزشک میتوانند از مسکن استفاده کنند.
- تا 72 ساعت بعد از تزریق از گذاشتن یخ یا کیسه آب گرم، خودداری کنید.
- در روز های پس از تزریق از استحمام کردن خودداری کنید.
- در هفته اول بعد از درمان پی آر پی، از نوشیدن الکل و مواد دارای کافئین خودداری کنید.
- تا یک هفته از کشیدن سیگار جلوگیری کنید.
طبق توصیه پزشکان بیمار تا دوروز باید کاملا استراحت کند و استفاده از مفصل را محدود کند، اما توجه کنید که حرکت کردن آرام به بهبود سریع مفصل بسیار کمک خواهد کرد.
آیا PRP زانو عوارض دارد؟
به دلیل اینکه پی آر پی زانو توسط متخصص های خبره انجام میشود، عوارض های احتمالی آن بسیار محدود است، اما عوارض های احتمالی آن میتواند آسیب به اعصاب اطراف محل تزریق، عفونت، آسیب به بافت و درد شدید در ناحیه تزریق باشد.
مدت زمان بهبودی درمان PRP نسبتا سریع است. درد و تورم در ناحیه تزریق حدودا بعد از گذشت 3الی 7 روز کاهش یافته و با گذشت سه تا چهار هفته درد آن بسیار کم میشود.