زانو درد، یکی از مشکلات شایعی‌ست که در میان بزرگسالان بیش از سایر افراد وجود دارد. درد زانو اغلب مواقع هنگام راه رفتن، خم شدن، ایستادن و بلند کردن وسیله‌های سنگین بدتر می‌شود. ورزشکاران چنین دردهایی را بیش از سایر افراد احساس می‌کنند؛ چراکه در حرکات آنها، چرخش سریع و دویدن وجود دارد.

درد ایجاد شده چه به‌دلیل آسیب یا به‌دلیل پیری باشد، برای فرد آزاردهنده خواهد بود. در ادامه شما را با انواع شایع زانو درد آشنا خواهیم کرد.

آشنایی با انواع زانو درد

برخی از مشکلات و آسیب‌هایی که به زانو وارد شده است، نتیجه پیری در مفصل زانو است. برخی دیگر به‌دلیل آسیب‌هایی است که به‌طور ناگهانی زانو را تحت فشار قرار می‌دهد. مشکلات شایعی که در زانو وجود دارد، شامل موارد زیر است:

کشیدگی در رباط و عضلات

کشیدگی که در رباط یا عضله زانو وجود دارد، معمولا در اثر ضربه یا پیچ‌خوردگی ناگهانی در افراد ایجاد می‌شود. علائمی که در این مورد خاص وجود دارد، شامل موارد زیر است:

  • احساس درد
  • تورم
  • مشکل در راه رفتن

غضروف آسیب‌دیده

اگر به زانو ضربه وارد شود، منجر به پارگی مینیسک (به‌عنوان کمک‌فنر در زانو عمل می‌کند) می‌شود. آسیب‌دیدگی غضروف می‌تواند با پیچ‌خوردگی در پا همراه باشد. معمولا مراقبتی که جهت زانوی آسیب‌دیده در نظر گرفته می‌شود، استفاده از بریس هنگام فعالیت برای محافظت از زانو است.

گاهی پزشک راهکارهای ابتدایی را برای درمان این مشکل برای بیماران در نظر می‌گیرند، اگر پاسخ و روند مثبتی را شاهد نباشد جراحی را انجام می‌دهد.

التهاب تاندون

التهاب تاندون ممکن است بر اثر فعالیت‌های بیش از حد مانند دویدن، پرش یا دوچرخه‌سواری ایجاد شده باشد. چنین مشکلی اغلب در ورزش‌هایی مانند بسکتبال رخ می‌دهد. در واقع هنگام پرش، به زمین برخورد می‌کنند، این فشار می‌تواند زانو را درگیر کند و منجر به التهاب تاندون شود.

آرتروز

آرتروز زانو، یکی از متداول‌ترین مشکلاتی است که امکان ایجاد آن در هر فردی وجود دارد. در واقع در این عارضه غضرف زانو از بین می‌رود و منجر به ساییدگی مفاصل بر یکدیگر می‌شود. این نوع عارضه بیشتر افراد میانسال و بزرگسال را درگیر می‌کند.

آرتروز ممکن است به‌دلیل وارد شدن فشار بیش از حد به زانو، آسیب‌های مکرر و اضافه وزن ایجاد شده باشد. بیماری آرتریت روماتوئید نیز باعث ایجاد التهاب در مفصل زانو و منجر به از بین رفتن غضروف زانو می‌شود و روی زانوها تاثیر می‌گذارد. احتمال ایجاد آرتریت روماتوئید در افراد با سنین کمتر نیز وجود دارد.

مشکلات زانو چگونه تشخیص داده می‌شود؟

هنگامی که به فوق‌تخصص زانو مراجعه می‌کنید، ابتدا پزشک در خصوص سابقه بیماری شما سوال خواهد کرد. پس از آن معاینات فیزیکی را انجام می‌دهد، در صورت لزوم و تایید تشخیص خود، ممکن است انجام آزمایشاتی را به شما توصیه کند. روش‌هایی که برای تشخیص زانو درد به کار گرفته می‌شود شامل موارد زیر است:

اشعه ایکس

این آزمایش با استفاده از انرژی الکترومغناطیسی، تصاویری از بافت داخلی زانو ارائه می‌دهد.

MRI

در این روش تشخیصی با استفاده از فرکانس رادیویی و مانیتور، تصاویر دقیقی از اندام‌ها و ساختارهای داخلی قابل نمایش خواهد بود. اغلب با استفاده از MRI هرگونه آسیبی که ایجاد شده باشد، مشخص خواهد شد.

CT اسکن

سی‌تی‌اسکن نسبت به سایر روش‌های تشخیص دیگر، تصاویر دقیق‌تری را از قسمت‌های مختلف بدن نشان می‌دهد. به‌طور کلی این نوع روش تشخیص با جزئیات بیشتری آسیب وارد شده را نشان می‌دهد.

آرتروسکوپی

آرتروسکوپی یکی از روش‌های تشخیصی و درمانی کم تهاجمی‌ست که با استفاده از لوله باریک این تست را انجام می‌دهند. در واقع با یک برش کوچکی که در مفصل وارد می‌کنند، این لوله باریک را وارد کرده و تصاویر موردنظر خود را دریافت می‌کنند. با استفاده از این روش می‌توان بسیاری از بیماری‌های ایجاد شده مانند تومورها، التهاب و علت درد را متوجه شد.

اسکن رادیونوکلئید

یکی روش تصویربرداری است که با استفاده از مقدار کمی رادیواکتیو این تست را انجام می‌دهند. این ماده به جریان خون تزریق می‌‌شود و با استفاده از اسکنر شناسایی خواهد شد. این آزمایش جریان خون در استخوان و فعالیت سلول در استخوان را مورد بررسی قرار خواهد داد.

نحوه درمان

اگر مشکل و آسیب وارد شده به زانو تایید شود و پزشک متخصص و جراح ارتوپد اقدامات و درمان‌های اولیه را انجام دهد، اما روند خوبی از بهبودی را شاهد نباشد، ممکن است عمل جراحی جهت تعویض مفصل زانو را برای بیمار انجام دهد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *