پا و مچ پا از 26 استخوان، 33 مفصل و بیشتر از 100 تاندون تشکیل شده است. پاشنه پا، بزرگترین استخوان در این قسمت از بدن است. اگر به این قسمت از پا صدمه وارد شود و بیش از حد کار کشیده شود، منجر به درد در پاشنه پا خواهد شد.
گاهی اوقات راهکارهای خانگی ممکن است در تسکین درد پاشنه پا موثر باشد، اگر درد ایجاد شده با استفاده از راهکارها و درمانهای خانگی بهبود نیابد، شما نیاز به مراجعه متخصص ارتوپدی؛ دکتر سید محسن سیدصالحی (فوق تخصص شانه و فوق تخصص زانو) خواهید داشت. در ادامه در خصوص درد پاشنه پا اطلاعات بیشتری در اختیار شما قرار خواهیم داد.
آشنایی با دلایل شایع درد پاشنه پا
درد پاشنه پا میتواند چندین علت داشته باشد که در ادامه در این خصوص توضیح خواهیم داد:
فاسئیت پلانتار
این مشکل زمانی اتفاق میافتد که فشار زیادی روی پاهای شما وارد میشود و به رباط کف پا آسیب وارد میکند، در نهایت موجب سفتی و درد در پا خواهد شد.
پیچخوردگی و کشیدگی
پیچخوردگی و کشیدگی در پا بهدلیل آسیبهای ناشی از فعالیت بدنی ایجاد میشود. اینگونه آسیبها شایع هستند و بسته به عارضه ممکن است جزئی تا شدید باشد.
شکستگی
شکستگی این قسمت از پا منجر به درد میشود که نیاز به مراقبت و درمان فوری دارد.
علت درد پاشنه
تاندون آشیل
تاندون آشیل، عضلات ساق پا را به پاشنه پا متصل میکند، در صورتی که آسیبدیدگی در این قسمت رخ دهد، منجر به درد و التهاب در پاشنه پا خواهد شد.
بورسیت
بورسها کیسههای پر از مایع هستند که در مفصل دیده میشود. آنها قسمتی که تاندون، پوست و بافت عضله را به استخوان میرسند، احاطه میکند.
اسپوندیلیت آنکیلوزان
این عارضه ابتدا ستون فقرات را تحت تاثیر قرار میدهد و منجر به التهاب شدید مهرهها میشود و در نهایت ممکن است فرد درد مزمنی را تجربه کند و بهطور کلی ناتوان شود.
استئوکندروزها
این اختلال میتواند در رشد استخوان کودکان و نوجوانان تاثیرگذار باشد.
آرتریت واکنشی
گاهی ایجاد عفونت در بدن منجر به نوعی آرتروز میشود.
علاوه بر این موارد نام برده شده خار پاشنه، یکی دیگر از عارضههایی است که در پاشنه پا ایجاد میشود و در واقع بهدلیل وجود زائده استخوانی در پاشنه پا، منجر به درد خواهد شد.
درد پاشنه
چه مواقعی باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کرد؟
اگر مبتلا به درد شدید در پاشنه پا خود هستید، ابتدا سعی کنید که با استفاده از راهکارهای خانگی درد ایجاد شده را درمان کنید. اگر طی دو الی سه هفته درد ایجاد شده در پاشنه پای شما بهتر نشد، باید به پزشک مراجعه کنید تا درمانی موثر برای شما در نظر گرفته شود.
اگر هر یک از موارد ذکر شده را بهدلیل درد پاشنه پا احساس کردید به پزشک مراجعه کنید:
- درد بسیار شدیدی دارید.
- درد بهصورت ناگهانی ایجاد میشود.
- قرمزی در پاشنه پای خود دارید.
- بهدلیل درد پاشنه پا نمیتوانید راه بروید.
چگونه میتوان درد پاشنه پا را درمان کرد؟
اگر مبتلا به درد شدید در پای خود هستید، بهتر است ابتدا راهکارهای خانگی را جهت تسکین درد انجام دهید، در صورت عدم درمان، جهت انجام درمانهای حرفهایتر به پزشک مراجعه کنید:
- تا جای ممکن استراحت کنید.
- روزی دوبار بهمدت 10 الی 15 دقیقه یخ را روی پاشنه پای خود بگذارید.
- از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید.
- کفشی مناسب و استاندارد بپوشید.
- شبها هنگام خوابیدن از آتل استفاده کنید.
- استفاده از پاشنه کفش جهت تسکین و کاهش دارد کارایی دارد.
اگر چنین راهکارهایی برای شما موثر نبود، باید به پزشک مراجعه کنید تا درمانی برای شما در نظر گرفته شود. پزشک ابتدا معاینات فیزیکی را انجام میدهد و از شما در خصوص علائمی که دارید، سوال خواهد کرد.
گاهی ممکن است برای تشخیص علت درد پاشنه پا، عکسبرداری با اشعه ایکس انجام شود، پس از آنکه علت دقیق درد مشخص شود، پزشک با اطمینان درمانی برای شما در نظر خواهد گرفت.
در اغلب مواقع جهت درمان درد پاشنه پا، فیزیوتراپی برای بیمار در نظر گرفته میشود. انجام این روش درمانی میتواند به تقویت عضلات و تاندونهای پای شما بسیار کمک کند و در نهایت از آسیب بیشتر به پا جلوگیری میشود.
اگر درد شدید داشته باشید، پزشک متخصص ارتوپدی در تهران ممکن است داروهای ضدالتهابی برای شما تجویز کند. داروهای تجویزی ممکن است بهصورت تزریق یا داروی خوراکی باشد. در برخی از مواقع نادر ممکن است پزشک تنها راه درمان را عمل جراحی بداند.
اما نکتهای که در این خصوص وجود دارد، این است که پس از جراحیِ پاشنه پا، تسکین درد را شاهد نخواهید بود، پس از مدت زمانی بهبودی و تسکین درد ایجاد خواهد شد.
درد پاشنه پا چه مشکلی برای بیماران ایجاد میکند؟
همانطور که میدانید در طول روز حتی اگر فعالیت زیادی را انجام ندهیم، زیاد راه میرویم. حالا اگر درد پاشنه پا وجود داشته باشد، حرکات روزمره را قطعا تحت تاثیر قرار خواهد داد.
بهطور کلی درد در پاشنه پا در نحوه راه رفتن شما موثر است. اگر تلاش کنید با این درد راه بروید، ممکن است تعادل خود را از دست بدهید و آسیبهای بیشتری به خود وارد کنید.