قطعا همه ما در اطراف خود افراد زیادی را دیدهایم که دچار دفورمیتی استخوان شست پا یا انحراف شست پا هستند، در این حالت انگشت شست پا دچار انحراف شده است. احتمال ایجاد این تغییر در پا، هم در خانمها و در آقایان وجود دارد؛ اما در خانمها بیشتر مشاهده شده است.
فشار ناشی از راه رفتن یا فرم پا میتواند در ایجاد انحراف شست پا نقش داشته باشد. اگر خود یا اطرافیانتان دچار این دفورمیتی استخوان هستید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا هر آن چه را که لازم است در این رابطه بدانید، برای شما ذکر کنیم.
منظور از بونیون یا انحراف شست پا چیست؟
بونیون یک برجستگی استخوانی است که در کنار انگشت شست پا شکل میگیرد. این تغییر شکل ناشی از سالها فشار بر مفصل انگشت شست ایجاد میشود.
در این حالت شست از حال صاف و نرمال خارج شده و به سمت انگشتان دیگر پا متمایل میشود، در نتیجه منجر به برجستگی استخوانی خواهد شد.
آیا انحراف شست پا مشکلی شایع است؟
از هر سه نفر حداکثر یک نفر دچار این دفورمیتی پا است. این مشکل بیشتر در افراد مسن، مخصوصا در خانمها مشاهده میشود. بونیون ممکن است در یک یا هر دو پا ایجاد شود.
علت ایجاد انحراف شست پا چیست؟
علت ایجاد این تغییر شکل در پا میتواند بهصورت ارثی در افراد ایجاد شود. همچنین فشار ناشی از راه رفتن باعث میشود که انگشت شست پا بهسمت انگشت دوم خم شود. از دیگر دلایل که منجر به بونیون میشود به شرح زیر است:
- ایستادن بهصورت طولانی مدت
- پوشیدن کفشهای نامناسب و تنگ
- بیماریهای زمینهای مانند روماتیسم
عوامل خطرساز در ایجاد بونیون چیست؟
اگر هر یک از این موارد را داشته باشید، احتمال اینکه در آینده دچار انحراف شست پا شوید وجود دارد:
- سابقه خانوادگی در خصوص مشکل ساختار پا
- آسیبدیدگی پا
- بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید
هالوکس والگوس یا انحراف شست پا، چه علائمی دارد؟
یکی از علائم مهم، همان برجستگی استخوان کنار شست پا است که قرمز و متورم میشود. علائم دیگری که همراه انحراف وجود دارد به شرح زیر است:
- عدم توانایی در خم کردن انگشت شست پا، همچنین احساس درد و سوزش هنگامی که میخواهید شست پا را خم کنید.
- هنگام پوشیدن کفشهای معمولی مشکل دارید.
- دچار میخچه یا پینه در قسمت استخوان کناری انگشت پا شدهاید.
- در انگشت شست پا دچار بی حسی شدهاید.
مواقعی که باید به پزشک مراجعه کنید
با این وجود که در اغلب اوقات بونیون نیاز به اقدام خاصی جهت درمان ندارد، اما در برخی از مواقع نیاز به مراجعه به متخصص ارتوپدی در تهران خواهید داشت:
- احساس درد در شست پا
- برجستگی قابل مشاهده روی مفصل شست پا
- کاهش حرکت در انگشت شست پا
- عدم وجود کفش متناسب با تغییر شکل ایجاد شده
انحراف شست پا چه زمانی نیاز به عمل جراحی دارد؟
این تغییر شکل در پا برای خانمها از نظر زیبایی بسیار مهم است، همچنین نمیتوانند بسیاری از کفشهای دلخواه خود را انتخاب کنند؛ اما این مشکل علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن زیبایی میتواند گاهی منجر به درد شود.
ممکن است برخی از افراد حتی با وجود کفیهای طبی که برای درمان استفاده میکنند، دردشان تسکین پیدا نکند، بهطور کلی استفاده از کفی راهی برای اصلاح تغییر شکل شست پا نیست.
با انجام عمل جراحی قطعا درد و تورم ناشی از هالوکس والگوس برطرف میشود، همچنین در زیبایی پا نیز تاثیرگذار است. هدف از عمل جراحی هالوکس والگوس، تسکین درد و برگرداندن انگشت شست پا به حالت اولیه است. جراح ارتوپد استخوانها، رباطها، تاندونها و اعصاب را به حالت اولیه بر میگرداند و برجستگی را بهطور کلی برطرف میکند.
لازم به ذکر است که این متخصص عمل پارگی رباط صلیبی زانو و درمان پارگی تاندون شانه را نیز انجام میدهد.
عوارض احتمالی انحراف شست پا
بورسیت
این حالت زمانی ایجاد میشود که کیسههای کوچکی که مملو از مایعات هستند و در کنار مفصل قرار دارد، ملتهب شوند.
شست کژی
خم شدن غیر طبیعی مفصل میانی انگشت پا که معمولا انگشت کنار شست پا است، میتواند منجر به درد و فشار شود.
متاتارسالژی
این وضعیت میتواند باعث درد و تورم در زیر پنجه پای شما شود.
آیا راهکاری برای جلوگیری از انحراف شست پا وجود دارد؟
گاهی با توجه به برخی از نکات میتوانید تا حد زیادی از ایجاد چنین مشکلی جلوگیری کنید. یکی از نکات مهم انتخاب کفشهای مناسب است. در واقع کفشهایی که پنجههای تنگی دارند، به هیچ وجه گزینه مناسبی نیستند، تا حد امکان کمتر کفش پاشنه بلند بپوشید. کفشی که از قوس پا نیز حمایت کند، میتواند گزینه مناسبی جهت پیشگیری از این تغییر شکل در پا باشد.