به دلیل شیوع ویروس کرونا سوالات متعددی برای بسیاری از افراد پیش آمده است. برخی بیماران قبل از شیوع این بیماری به دلیل مشکلاتی که در ناحیه‌های مختلف بدن آنها ایجاد شده، وقت برای انجام عمل گرفته و در پی آن هستند که عمل جراحی را انجام دهند. سؤال این است، آیا می‌توان عمل را در این شرایط انجام داد یا خیر؟

آیا ویروس کرونا از طریق بزاق یا خون منتقل می‌شود؟

همانطور که می‌دانید این ویروس در طی چند ماه اخیر پدید آمده است. به همین جهت روز به روز مطالعات و تحقیقات جدیدی از این ویروس منتشر می‌شود. تحقیقات و شواهد تا به امروز نشان داده‌اند که ویروس از طریق خون و اشک از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شود.

در واقع با وجود فرد مبتلا به ویروس و مشاهده آن در خون، تزریق یا پاچیدن آن بر صورت فردی دیگر انتقال نیافته است. اما این یافته‌ها به این معنی نیست که با اطمینان خاطر خون فرد مبتلا را به فردی دیگر تزریق کرد.

همچنان به دلیل ناشناخته بودن ویروس باید مراقبت‌های لازم مانند عدم تزریق خون فرد مبتلا به دیگری را رعایت کرد؛ چراکه ممکن است در آینده یافته‌ها خلاف این امر را ثابت کنند. اما تا به حال ابتلا کرونا از طریق تزریق خون یک فرد به فردی دیگر مشاهده نشده است.

آیا با رعایت نکات بهداشتی جراح ناقل، ویروس را به بیمار انتقال می‌دهد یا خیر؟

رعایت نکات بهداشتی در حین جراحی می‌بایست انجام شود. این امر سبب کاهش انتقال ویروس می‌شود. اما به‌طور قطعی نمی‌توان گفت که ویروس کاملا به بیمار انتقال نمی‌یابد. هرچند که اگر نکات بهداشتی کاملا انجام گیرد، ریسک انتقال ویروس نیز همچنان وجود خواهد داشت.

بنابراین استفاده از ماسک، دستکش، گان و… برای پزشکان ریسک انتقال یا دریافت ویروس را به حداقل می‌رساند. اما نمی‌توان گفت که احتمال انتقال کاملاً صفر است.

جراحان جهت جلوگیری از انتقال ویروس چه اقداماتی باید انجام دهند؟

پزشکان و جراحان تمام امکانات لازم برای جلوگیری از انتقال ویروس به بیماران، مانند گان، ماسک، شیلد و هر آنچه که انتقال ویروس را به حداقل برساند، استفاده می‌کنند. اما این فرضیه که انتقال به صفر خواهد رسید درست نیست. تمامی این نکات از طرف جراحان و همینطور بیماران باید رعایت شود.

چرا قبل عمل، سی تی اسکن ریه از بیماران گرفته می‌شود؟

واقعیت این است که این ویروس در همه افراد علائم یکسانی را از خود به جای نمی‌گذارد. به‌طور مثال برخی از بیمارانی بوده‌اند که نشانه‌های جزئی و حتی هیچ علائمی به ظاهر در آنها مشاهده نمی‌شد. اما پس از انجام سی تی اسکن متوجه وجود ویروس در ریه این افراد می‌شدند.

بنابراین ممکن است بسیاری از افراد شرایط عمومی خوبی داشته باشند، مانند تنفس آسان و بدون مشکل اما بدون آنکه خود بدانند ناقل این بیماری هستند. بیمار نباید به این قضیه به عنوان هزینه اضافه قبل از عمل نگاه کند؛ زیرا با توجه به اپیدمی گسترده این بیماری و شرایط گوناگون در افراد مختلف، انجام سی تی اسکن قبل عمل ضروری است.

عدم رعایت، سبب می‌شود که کادر درمانی مشغول در اتاق عمل، مبتلا به این ویروس شوند. در این میان بسیاری از بیماران هستند که نیاز به عمل‌های اورژانسی دارند و می‌بایست پرسنل و جراحان آماده انجام جراحی برای آنها باشند.

در صورتی که کادر درمان مبتلا به این ویروس شوند، قادر به انجام چنین عمل‌هایی نخواهند بود. به‌طور کلی نباید عمل‌های غیرضروری در این روزهای کرونایی انجام شود. در صورت امکان به روزهای دیگر باید موکول کرد.

 

پی سی آر بهتر است یا سی تی اسکن؟

در بررسی‌های انجام شده، عملکرد سی تی اسکن دقیق‌تر از پی سی آر است. در واقع در پی سی آر احتمال جواب دهی منفی یا مثبت کاذب وجود دارد؛ چراکه گاهی اوقات ممکن است میزان ویروس در بدن به حدی کم باشد که تشخیص آن با استفاده از پی سی آر امکان پذیر نباشد.

علاوه بر منفی کاذب گاهی اوقات نیز مثبت کاذب وجود دارد. به این صورت که با استفاده از نمونه‌گیر‌ی از حلق، ویروس را در آن ناحیه مشاهده می‌کنند؛ اما ویروس در ریه بیمار وجود ندارد. در واقع فرد، مبتلا به ویروس نبوده و جواب نمونه‌گیر‌ی کاذب است.

سی تی اسکن در این مواقع جواب دقیق‌تری ارائه می‌دهد. این نکته را به یاد داشته باشید در سی تی اسکن نیز احتمال خطا وجود دارد و هیچ یک از آزمایش‌ها جواب صد درصد قطعی را به شما نخواهد داد. به همین جهت بهتر است در این مواقع که شیوع ویروس کرونا وجود دارد، تنها جراحی‌های اورژانسی انجام گیرد.

این شرایط سبب شده بیمارانی که نیاز به عمل‌های جراحی اورژانسی دارند مانند عمل زانو توسط فوق تخصص زانو یا عمل شانه توسط فوق تخصص شانه، همچنان نکات بهداشتی را رعایت کرده و وسیله‌های بهداشتی و محافظتی را برای پزشک و کادر درمان فراهم کنند.

آیا ویروس از طریق وسایل استریل منتقل می‌شود؟

وسیله‌هایی که برای جراحی در اتاق عمل وجود دارند، کاملا استریل می‌شوند و انتقال ویروس از طریق آن وسایل وجود نخواهد داشت. حتی در صورت آلوده بودن وسیله‌ها هنگامی که استریل انجام گیرد، به‌طور کامل آلودگی پاک خواهد شد.

آیا عوارض طولانی مدت کرونا مشخص شده است؟

به دلیل جدید بودن این نوع ویروس تا به حال عوارض طولانی مدتی مشاهده نشده است. اما این به معنی آن نیست که فرد دچار عارضه‌های طولانی مدت نخواهد شد. اثبات عارضه‌های طولانی مدت این ویروس نیاز به تحقیقات و مشاهداتی بیشتری دارد.

برخی از افراد ممکن است پس از بهبودی ویروس کرونا، در زمان نقاهت دچار عارضه‌هایی مانند درد عضلانی و اسکلتی ‌شوند. در واقع بیماران احساس می‌کنند که انرژی همیشگی خود را ندارند و اسپاسم عضلانی را پس از بهبودی کرونا تجربه می‌کنند.

این علائم طبیعی بوده و نشانه‌های نقاهت پس از بهبودی ویروس کرونا است. در واقع این نشانه‌ها به مدت یک ماه همراه بیمار خواهد بود.

آیا بیماری کرونا از طریق رابطه جنسی منتقل می‌شود؟

یکی از سؤالات رایجی که در خصوص ویروس کرونا پرسیده می‌شود، انتقال ویروس کرونا از طریق رابطه جنسی است. در واقع باید به شما بگوییم که تا به حال انتقالی از طریق رابطه جنسی مشاهده نشده است. انتقال اصلی این ویروس از طریق قطرات تنفسی صورت می‌گیرد.

آیا نشانه و عارضه‌های کرونا در افراد مبتلا به ام اس متفاوت است؟

تا به حال تفاوت فاحشی بین افراد مبتلا به ام اس و دیگر افراد مشاهده نشده است. در صورتی که داروی سرکوب گر سیستم دفاعی در افراد مبتلا به ام اس استفاده شود، نشانه‌ها و عارضه‌های کرونا در این افراد به صورت شدید تر بروز خواهد کرد.

نحوه استفاده صحیح از ماسک چگونه است؟

برای پرسنل و افرادی که در بیمارستان حضور دارند، استفاده از ماسک جراحی کفایت می‌کند. فقط کادر درمانی مستلزم به استفاده از ماسک‌های n95 هستند. چراکه این افراد با بیماران مبتلا به کرونا ارتباط مستقیم دارند.

به عنوان مثال کادری که باید ترشحات حلقی بیمار را انجام دهد یا رگ گرفتن بیمار بر عهده اوست، نیاز به استفاده از ماسک‌های n95 خواهد داشت. همچنین پرسنل و جراحانی که در اتاق عمل مشغول به کارند نیز باید از اینگونه ماسک‌ها جهت جلوگیری از انتقال ویروس استفاده کنند. اما در سایر شرایط دیگر نیاز به استفاده از ماسک‌های 95 N نخواهد بود.

آیا مشکلات گوارشی جز علائم ویروس کرونا است؟

بله، برخی از افراد مبتلا به ویروس در طی بیماری خود مشکلات گوارشی را تجربه می‌کنند. اما تنها مشکلات گوارشی نشانه‌ای از این بیماری نیست. در واقع در کنار علائمی دیگر مانند تب، بدن درد و.. مشکلات گوارشی مانند دل‌پیچه را نیز ممکن است تجربه کنند. این مشکل گذراست و به مدت طولانی در بیمار باقی نخواهد ماند.

آیا بیماران مبتلا به کرونا ملزم به استفاده از دارو خواهند بود؟

اغلب بیماران مبتلا به کرونا نیازی به استفاده از دارو ندارند. در واقع در ۸۰ درصد از مواقع کرونا در افراد به‌صورت خفیف بروز می‌کند. می‌بایست هنگام ابتلا، مانند سرما خوردگی‌های معمولی درمان را انجام داد. به عنوان مثال استفاده از دارو‌های مسکن مانند استامینوفن کفایت خواهد کرد.

بهترین درمانی که برای آن باید در نظر گرفت، استراحت کافی و مصرف مایعات فراوان است. در مواقع حیاتی افراد با حال عمومی بد از دارو‌های به خصوصی برای کاهش علائم می‌بایست استفاده کنند.

تغذیه مناسب در روزهای کرونایی

به‌طور مشخص گفته نشده که چه نوع مواد غذایی باید مصرف شود. اما می‌توان نتیجه گرفت که از همه گروه‌های غذایی می‌توان بهره برد و بهتر است به‌صورت گرم استفاده شوند. مایعات، انواع دمنوش ها را می‌توان مصرف کرد.

کلام آخر

امروزه پزشکان، جراحان، پرستاران و به‌طور خلاصه کادر درمان ساعت‌ها درگیر بیماران و مراجعه کنندگان در بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها هستند. سعی کنیم از مراجعات غیر ضرور پرهیز کنیم و با توجه به مطالبی که گفته شد ممکن است علائم بیماری را نداشته اما ناقل ویروس باشیم.

حتی با انجام پی سی آر و سی تی اسکن نیز نمی‌توان به وجود ویروس پی‌برد. پزشکان توصیه می‌کنند برای جلوگیری از ازدحام، در زمان‌هایی که برای بیماران در نظر گرفته می‌شود، مراجعه کنند تا امکان انتقال ویروس در افراد به حداقل برسد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *