در ساختار زانوی هر فردی، رباط قرار گرفته شده است تا عملکرد و حرکات این عضو از بدن کاملا صحیح و بدون مشکل انجام شود. در واقع رباط، مفصل و استخوانها را در وضعیت درست و صحیحی قرار میدهد.
هر فردی ممکن است دچار کشیدگی یا رگبهرگ شدن زانو شود، منظور از کشیدگی همان کشیدگی رباطهای قرار گرفته در آن است که در هنگام چنین آسیبی چندین رباط را درگیر خواهد کرد.
با آشنایی با هریک از آسیبهای وارد شده به پا و زانو میتوانید مراقبتهای درستی انجام دهید. در ادامه مقاله در این خصوص توضیحات بیشتری خواهیم داد.
چه عوامل خطر ابتلا به کشیدگی زانو را افزایش میدهد؟
برخی از عوامل وجود دارد که میتواند خطر چنین آسیبی را در هر فرد بیشتر کند، در واقع با دانستن آنها میتوان سبک زندگی نادرست را تغییر داد.
- استفاده کردن از کفش نامناسب یا دیگر وسیلههای مهم هنگام انجام فعالیت
- گرم نکردن بدن قبل از انجام هرگونه فعالیت ورزشی
- انجام فعالیتهای ورزشی بیش از حد یا افزایش ناگهانی تمرینات در فعالیتهای روزانه
آشنایی با علائم کشیدگی رباط زانو
- احساس سفتی در این اندام
- کاهش دامنه حرکات
- احساس درد
- تورم و کبودی
- هنگامی که سعی میکنید راه بروید، دچار پیچخوردگی در قسمت زانو میشوید.
- هنگام حرکت آن صدایی مانند ساییدگی یا شکستگی به گوشتان میخورد.
چگونه کشیدگی و آسیب به رباط صلیبی زانو تشخیص داده میشود؟
هنگامی که به فوقتخصص زانو مراجعه میکنید، در خصوص آسیبهای وارد شده از شما سوال میکند و معاینات لازم را برای تشخیص نوع آسیب انجام خواهد داد.
همچنین متخصص ارتوپد تواناییهای شما را جهت حرکت دادن پا نیز بررسی میکند. ممکن است برای این کار از شما بخواهد که زانوی خود را حرکت بدهید. علاوه بر این از روشهای دیگری جهت معاینه زانو نیز به کار خواهد برد:
اشعه ایکس، MRI و CT اسکن
هر یک از این سه مورد میتواند آسیبدیدگی را نشان بدهد، بسته به میزان جراحت، پزشک متخصص تصمیم خواهد گرفت که از کدام یک از این روشها جهت تشخیص این مشکل باید کمک گرفت.
این نکته را به یاد داشته باشید، اگر میخواهید MRI انجام دهید، نباید هیچگونه وسیله یا شی فلزی همراه خود داشته باشید.
آرتروسکوپی
در این روش تشخیصی میتوانید با استفاده از آرتروسکوپ، بهصورت تصویر دامنه حرکات و آسیبهای وارد شده داخل مفصل را مشاهده کرد. این وسیله، یک لوله بلندی است که در انتها آن دوربین و چراغ قرار گرفته که با درشتنمایی ، هرگونه آسیبی قابل شناسایی است.
چگونه پیچخوردگی یا کشیدگی رباط درمان میشود؟
درمان رباط صلیبی زانو که برای افراد در نظر گرفته میشود، بسته به شرایط بیمار و شدت آسیب او انتخاب میشود. در ادامه هر یک از موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد:
- NASID، مانند ایبوپروفن که به کاهش تورم و درد کمک میکند. این دارو بدون تجویز پزشک نیز به فروش میرسد، اما نکتهای که در خصوص آن باید در نظر داشته باشید، این است که مصرف مکرر آن ممکن است منجر به خونریزی معده یا مشکلات کلیوی شود.
همچنین اگر از داروهای رقیق کننده استفاده میکنید، از پزشک سوال کنید که مصرف این دسته از داروها برای شما مشکلی ایجاد میکند یا خیر، همیشه به این نکات توجه داشته باشید.
- داروی استامینوفن باعث کاهش درد و تب میشود، بدون تجویز پزشک میتوانید آن را تهیه کنید، اما هنگام تهیه این دارو باید از پزشک خود سوال کنید که با توجه به مشکل ایجاد شده تا چه مدت باید مصرف شود. مصرف بیش از حد این دارو میتواند به کبد آسیب جدی برساند.
- ممکن است پزشک صلاح بداند که شما از اسپیلنت یا بریس (زانوبند طبی) برای محافظت هنگام حرکت استفاده کنید. با استفاده از آنها، علاوه بر محدود شدن حرکات ، از زانوی شما محافظت میکند که باعث پیشرفت در روند بهبودی شما خواهد شد.
- گاهی پزشک صلاح میداند که چندین جلسه به فیزیوتراپی بروید تا تحت نظر فیزیوتراپیست تمرینات صحیح را انجام دهید تا دامنه حرکات باز گردد. ادامه این روند منجر به کاهش درد و بازگشت قدرت و حرکات شما خواهد شد.
- بهطور کلی پزشک سعی بر این دارد که با استفاده از درمانهای اولیه و ساده مشکل ایجاد شده را برطرف کند، در صورتی که در روند درمان بیمار هیچگونه پیشرفتی و توانایی هنگام حرکت مشاهده نکند، ممکن است نیاز بداند که بیمار جراحی را جهت بهبودی خود انتخاب کند.
مراقبت از کشیدگی رباط زانو
چندین مراقبت جهت این آسیبدیدگی در نظر گرفته شده است که در ادامه همه موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد:
- به زانوی خود استراحت دهید و هیچگونه فعالیتهای سنگین انجام ندهید، در واقع نباید وزن و فشاری روی پا یا زانوی خود وارد کنید. استراحت کردن به کاهش تورم کمک میکند. تنها میتوانید حرکات و تمرینات سبکی جهت تسریع در روند بهبودی خود انجام دهید.
- در هر ساعت 15 الی 20 دقیقه یک کمپرس یخ را بر زانوی خود قرار دهید، این روند به کاهش تورم و درد کمک میکند.
- از یک محافظ بر زانوی خود استفاده کنید یا آن را با استفاده از باند محکم بپوشانید که دامنه حرکات شما محدود کند و فشاری زیادی وارد نشود. حداقل یک بار در روز بانداژ را باز کرده و مجددا ببندید.
- پای خود را در بلندی قرار دهید، به گونهای که پا بالاتر از قلب شما قرار بگیرد. این حرکت به کاهش تورم و درد بسیار کمک میکند. برای انجام این حرکت میتوانید تعدادی بالشت یا پتو را زیر پای خود بگذارید، اما به یاد داشته باشید که نباید آنها را مستقیما زیر زانو بگذارید، آنها را زیر ساق پای خود قرار دهید.
چگونه میتوان از کشیدگی یا پیچخوردگی پا جلوگیری کرد؟
- جهت قوی نگهداشتن عضلات پا باید بهطور منظم و روزانه تمرینات ورزشی مناسبی انجام دهید. اگر قصد افزایش تمرینات ورزشی را دارید، بهتر است به آرامی این تمرینات را در برنامه خود اضافه کنید تا با مشکل و آسیبهای این چنینی روبرو نشوید.
- هنگام ورزش کردن از وسیلههایی بهعنوان محافظت از زانو، مانند بریس استفاده کنید تا از مشکلات جدی جلوگیری شود.
- قبل از ورزش کردن بدن خود را گرم کنید. برای گرم کردن میتوانید دوچرخهسواری کنید یا تمرینات کششی ملایم انجام دهید. همچنین میبایست پس از ورزش با تمرینات ملایم بدن خود را سرد کنید.
- هنگام انجام ورزش بسیار مهم است که از کفشهای مناسبی استفاده کنید تا فشاری هنگام دویدن یا انجام هرگونه فعالیت دیگری به پای شما وارد نشود.
در چه مواقعی باید به پزشک مراجعه شود؟
اگر در مواقعی که احساس کردید که پای شما سرد، بیحس و رنگپریده شده، بهتر است به پزشک برای درمانهای فوری مراجعه کنید.